Невада разреши автомобили без шофьори

Започна нова революция в транспорта, коментира CNN, след като автоматизираната система за управление на Google получи лиценз.

10.05.2012 | 08:27
Невада разреши автомобили без шофьори

Американският щат Невада стана първата административна територия в света, разрешила употребата на самоуправляващи се автомобили. Решението, провъзгласено от CNN за началото на революция в транспорта, бе официално обявено тази нощ. Първият лицензиран автомобил без шофьор е Toyota Prius, специално модифицирана от интернет гиганта Google.

Бъдещето принадлежи на автономните автомобили, обясни Брюс Бреслоу, директорът на щатската автомобилна администрация. Противници на новаторската технология възразяваха, че самоуправляващата се кола е опасна, защото дори мимолетен блокаж на компютъра може да доведе до катастрофа. Бреслоу обаче отвърна, че след "продължителни изпитания" няма индикации за такава заплаха, и че компютърът допуска несравнимо по-малко грешки от хората зад волана. Освен това е винаги хладнокръвен и няма опасност да се загледа по минувачка с къса пола.

Лицензът все пак изисква да има човек на шофьорското място. Той обаче само се вози, а цялото управление е поето от специалната технология на Google. Тя е разработена от Себастиан Трън, професор от Станфорд и вицепрезидент на интернет-гиганта.

Спирачката, газта, скоростният лост и воланът на автомобила се управляват от компютър, който ползва за ориентиране GPS и система от лазерни радари (Lidar). При желание седящият на шофьорското място човек може да поеме управлението - достатъчно е само да натисне леко спирачката или да помръдне волана. Трите тестови машини на Google вече навъртяха над 350 000 километра без нито един сериозен инцидент.

Щатът Невада ще въведе специални регистрационни номера, обозначени със знака за безкрайност, за коли с автоматизирано управление. Вероятно до година самоуправляващите се автомобили ще бъдат легализирани и в съседния щат Калифорния.