С какво ще се състезаваме на Shell Eco-marathon?

Единият от двата български прототипа може да измине 1500 км с един литър гориво.

08.05.2012 | 14:22
С какво ще се състезаваме на Shell Eco-marathon?

Отборите на Технически университет – София и Технически университет – Варна представиха официално енергийно ефективните прототипи, с които ще се състезават в надпреварата за икономичност Shell Eco-marathon.

За пръв път България ще участва в маратона с електромобил, захранван от батерия, която може да бъде заредена от стандартната електрическа мрежа. Прототипът “Еко 1” е проектиран и изграден от софийския екип и на теория може да измине 100 км с 1 кВч електроенергия. Групата студенти, които стоят зад проекта, ще участват за пети пореден път, разчитайки на 3-килограмова литиево-йонна батерия с капацитет 0.5 кВтч.

Втората машина (“Орел”), която ще представи страната ни, е дело на отбор от ТУ-Варна и се задвижва от двигател с вътрешно горене, работещ с бензин. Студентите уверяват, че е възможно той да измине цели 1500 км с 1 литър гориво, надявайки се по този начин да преодолеят силната конкуренция от Азия и Америка. Варненският екип доказва страстта си към двигателите с вътрешно горене, след като през миналата година спечели първо място в класа си с прототип, работещ на пропан-бутан.

Shell Eco-marathon e иновативно състезание, целящо да насърчи отбори от технически средни и висши училища да проектират, конструират и да се състезават с енергийно ефективни автомобили. Победител е отборът, който измине най-голямо разстояние с 1 кВтч енергия или 1 литър гориво. Надпреварата се провежда всяка година в Европа, Америка и Азия.

От 17 до 19 май ще се проведе 28-мото издание на Shel Eco-marathon Eвропа. През тази година състезанието ще се проведе по улиците на Ротердам, Холандия, като организаторите са предвидили допълнително предизвикателство за участниците. Всички 227 отбора от 24 страни ще трябва да преодоляват пет 90-градусови завоя по време на всяка една от десетте обиколки. Общата състезателна дистанция е 16 300 км.