Милиардери ще търсят злато в космоса

Джеймс Камерън и шефовете на Google са сред основателите на нова компания за изследване на преминаващи в близост до Земята астероиди.

25.04.2012 | 16:10
Милиардери ще търсят злато в космоса

Богати предприемачи основаха нова компания за изследване на дълбокия космос, съобщава BBC. Тя се казва Planetary Resources и има за цел да разработи технологии за добиване на полезни изкопаеми от преминаващи в близост до Земята астероиди. По този начин групата, в която участват съоснователя на Google Лари Пейдж, изпълнителният директор на интернет гиганта Ерик Шмид и кинорежисьорът Джеймс Камерън, има намерение да отвори космическите изследвания за частния бизнес.

Амбициозната идея включва стартирането на първия от серия частни телескопи в следващите 18-24 месеца. Той ще следи преминаващите астероиди и ще насочва изследователите към потенциални "мишени" със залежи на ценни метали като злато и платина. Полезните изкопаеми ще бъдат добивани чрез автоматизирана система от безпилотни космически апарати.

Учени останаха скептични относно проекта, определяйки го като дързък, труден и изключително скъп. Според тях е невъзможно смелото начинание да излезе на печалба, въпреки високата стойност на златото и платината. В момента връщането на 60 грама извънземен материал струва на NASA колосалните 1 млрд. долара

Проектът се подкрепя още от пионера в космическия туризъм Ерик Андерсън, основателят на фондацията за стимулиране на технологичното развитие X-Prize Питър Диамандис, бившият кандидат президент на САЩ Рос Перът младши и ветеранът астронавт от NASA Том Джоунс.