Facebook купи патенти за 550 млн. долара от Microsoft

Само месец по-рано социалната мрежа придоби патенти на IBM.

24.04.2012 | 11:35
Facebook купи патенти за 550 млн. долара от Microsoft

Facebook ще плати 550 милиона долара на Microsoft срещу част от патентите, които софтуерния гигант придоби от AOL, предаде BBC. В началото на месеца Microsoft плати над 1 милиард долара за 925 патента и софтуерни приложения от AOL. Сега продава 650 от тях на Facebook, както и лицензи за други 275.
Социалната мрежа, която се подготвя да излезе на борса, отчете спад на печалбата през първото тримесечие до 205 милиона долара от 233 милиона година по-рано.
„Сделката е сериозна стъпка от процеса по набиране на патенти, които да защитят интересите на Facebook,” заяви пред медиите адвокат на Facebook.  Месец по-рано Yahoo осъди социалната мрежа за нарушени авторски права.
В последно време се наблюдава поредица от сделки между технологичните компании, които се опитват да се защитят от съдебни дела въз основа на интелектуална собственост.От началото на годината такива сделки направиха още Intel и Google. При съдебен успех на една компания над друга, втората може поиска забрана на продажбата на продуктите на конкурента.