Fiat откри завода си в Сърбия

Съоръжението ще даде работа на 2400 служители и ще има годишен капацитет от 200 000 автомобила, съобщават от централата на компанията.

17.04.2012 | 18:32
Fiat откри завода си в Сърбия

Fiat откри новия си завод в Крагуевац с официална церемония, на която присъства и министър-председателят на Сърбия Мирко Цветкович, съобщиха от централата на италианците. В изказване пред гостите, изпълнителният директор на Fiat Серджо Маркионе е похвалил модернизационната програма на западната ни съседка, която според него е създала “динамична и атрактивна за чуждите инвеститори среда”. “За Fiat е голяма привилегия да участва в бъдещото развитие на Сърбия,” допълни още той.

Първоначално заводът ще се заеме с производството на Fiat 500L – компактното MPV, което бе представено на изложението в Женева. От Сърбия автомобилът ще поеме към европейските и световни пазари, като официалният му пазарен дебют е заплануван за последната четвърт на годината.

До края на 2012 в производствения център в Крагуевац ще работят 2400 служители, а още 1000 ще бъдат наети от външни доставчици на компоненти. Според плановете на Fiat, фабриката ще има максимален капацитет от 200 000 автомобила годишно.

На по-късен етап заводът ще се заеме и с допълнителното разширяване на гамата на Fiat 500. Очаква се производството на по-голяма версия на 500L, която ще разполага със 7 места, както и на кросоувър с четири задвижващи колела. Последният най-вероятно ще се казва 500X.