Учени разгадаха мистерията на звездния прах

Досега науката не знаеше как изхвърлената от умиращи звезди материя преодолява гравитационното им привличане.

12.04.2012 | 14:10
Учени разгадаха мистерията на звездния прах

Една от големите загадки на астрофизиката – как материята от умиращите звезди се изхвърля в пространството, за да образува после нови планети – вече е разрешена, съобщава BBC. Смесен британско-австралийски екип от учени е намерил отговора и вече публикува резултатите си в реномираното списание Nature.

До момента беше ясно, че в последните години от своя живот, когато водородното им гориво се изчерпа, някои от звездите изхвърлят голяма част от масата си и се превръщат в т.нар. червени гиганти. Не беше ясно обаче как изхвърлената материя успява да преодолее гравитационното им притегляне.

Чрез наблюдения на три сравнително близки до Слънцето червени гиганти екипът, предвождан от Барнаби Норис, установил, че някои от изхвърлените частици са с размери около един микрометър (една милионна от метъра). Благодарение на това те могат да преодолеят гравитацията на звездата с помощта на налягането на светлината. Досегашните компютърни модели предполагаха, че частиците звезден прах са значително по-малки - всъщност толкова малки, че излъчваните от звездата фотони не са в състояние да им предадат част от инерцията си.