Facebook най-после излиза на борсата

Първичното предлагане ще направи Марк Зъкърбърг един от най-богатите хора на планетата.

30.11.2011 | 07:58
Facebook най-после излиза на борсата

Създателят на Facebook Марк Зъкърбърг е на път най-сетне да осребри идеята си, след като от дружеството, управляващо най-голямата социална мрежа в света, потвърдиха, че се подготвят за първично предлагане на акции на нюйоркската борса. Вероятно то ще стане факт в периода април-юни 2012 година и ще оцени Facebook Inc на над 100 милиарда долара - поне два пъти над пазарната капитализация на гиганти като Hewlett-Packard. Компанията ще се опита да набере около 10 милиарда долара чрез емисията.

Излизането на Facebook на борсата се очакваше трескаво от инвеститорите от няколко години, но до момента Зъкърбърг се съпротивляваше срещу идеята. Ако първичното предлагане се осъществи според цитираните показатели, бившият студент от Харвард ще стане един от най-богатите хора на планетата, с лично състояние над 24 милиарда долара - по-малко от Бил Гейтс, но отчетливо по-голямо от това на Лари Пейдж и Сергей Брин, създателите на Google. Зъкърбърг притежава 24% от компанията.

Първичните предлагания в технологичния сектор обаче са доста рискована инвестиция, предупреждава The Wall Street Journal. Някои от тях донесоха на пионерите истински състояния - примерно един долар, вложен в първичната емисия на Amazon през 1997, днес струва 140 долара. Други обаче водят в обратната посока - подходящ пример е съвсем скорошното първично предлагане на сайта за колективна търговия Groupon, при което след първоначалния ентусиазъм цените се сринаха с 42% и пазарната капитализация на компанията спадна от 16 на 9 милиарда долара.

Facebook, от друга страна, е доста нетипичен представител на този сектор. Високотехнологичните компании обикновено прибягват към първични предлагания, когато оборотът им надхвърли 100 милиона долара. Този на Facebook през 2011 ще е над 4 милиарда. Социалната мрежа има повече от 800 милиона потребители, половин милиард души я ползват всеки ден.

В цялата история на борсите само 13 първични предлагания са били на стойност 10 милиарда долара и повече, и от тях едва три са на американски компании - на Visa през 2008 (19.7 млрд. долара), General Motors през 2010 (18.1 млрд.) и AT&T Wireless Services през 2000 (10.6 млрд.).