Руски хакери са се намесили в изборите в САЩ през 2016 г., твърди Ройтерс

През септември Facebook и Twitter изобличиха фалшива лява медия

01.10.2020 | 16:49 Редактор: Юлия Христова
Руски хакери са се намесили в изборите в САЩ през 2016 г., твърди Ройтерс

Руската група, обвинена, че се е намесила на изборите в САЩ през 2016 г., се представя като независима медия, която е насочена към десните потребители в социалните мрежи преди тазгодишния президентски вот. Това разкриха двама източници пред Ройтерс, които са запознати с проверка на ФБР.

Операцията е около псевдомедийна организация, наречена Newsroom for American and European Based Citizens (NAEBC), която е ръководена от хора, свързани с базираната в Санкт Петербург Агенция за интернет изследвания.

Американски прокурори обявиха, че агенцията е изиграла ключова роля в руски действия за наклоняване на везните на вота през 2016 г. в полза на президента Доналд Тръмп. През септември Facebook и Twitter изобличиха фалшива лява медия, която според компаниите е ръководена от хора, които са свързани с организацията.

NAEBC и нейната дейност, която не е съобщавана до момента, показват, че руските опити за оказване на влияние върху американски избиратели преди изборите през 2020 г. са насочени към левите и десните.

Медията предимно се фокусира върху американски политики и настоящите събития, публикува статии от консервативни медии и плаща на американци да пишат по деликатни политически въпроси. После мрежа от профили, представящи се за редактори и журналисти, разпространява статиите в социалните мрежи сред десните потребители.

Темите, които покрива NAEBC, обхващат атаки срещу кандидата на демократите Джо Байдън до критика към движението "Животът на чернокожите е от значение" и други, пише "Монитор".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК