Заводът на Tesla в Невада е бил обект на неуспешна кибератака

Злонамерен софтуер трябвало да извлече информация и да иска откуп за нея

28.08.2020 | 18:05 Редактор: Виктория Гетова
Заводът на Tesla в Невада е бил обект на неуспешна кибератака

Изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск потвърди, че заводът на компанията в Невада е бил обект на неуспешна кибератака.

В четвъртък Мъск написа в Twitter, че става въпрос за "сериозно" нападение. Коментарът му бе направен след съобщение на информационния сайт Teslarati, че служител на Gigafactory в Рино е помогнал в разследване ФБР за осуетяване на планирана кибератака от руски хакер, който е бил арестуван на 22 август.

В изявление от министерството на правосъдието на САЩ заявиха, че Егор Игоревич Криучков, на 27 г., се е опитал да вербува служител на неназована компания, за да вкара зловреден софтуер в компютърната й система. Целта на софтуера е била да извлече информация от системата и да иска откуп за нея, информира Investor.bg.

Криучков е обещал на служителя възнаграждение от 1 млн. долара, след като софтуерът бъде инстлариан в компютърната мрежа, посочват още от министерството.

Служителят на Tesla, с когото се е свързал Криучков, говори руски и има достъп до компютърната система на компанията, съобщава Teslarati. Служителят обаче е предупредил Tesla за осъществената връзка, а компанията се е обърнала към ФБР.

От Tesla не са отговорили незабавно на искане за коментар.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК