Facebook е премахнал с 40% повече терористично съдържание за последните месеци

Социалната мрежа е свалила 8,7 млн. публикации, свързани с реч на омразата

13.08.2020 | 16:20 Редактор: Виктория Гетова
Facebook е премахнал с 40% повече терористично съдържание за последните месеци

Гигантът Facebook е премахнал близо 40% повече съдържание, което е категоризирал като тероризъм, през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината, обяви компанията, пише Wall Street Journal.

Социалната мрежа е отстранила 8,7 млн. единици такова съдържание, което според дефиницията на компанията недържавни играчи, които са ангажирани с или се застъпват за насилие, за да постигнат политически, религиозни или идеологически цели през периода, от 6,3 млн. през първото тримесечие.

Това увеличение "до голяма степен е движено от подобренията в нашата технология за проактивно засичане за идентифициране на съдържание, което нарушава политиките на Facebook", обяви говорител на компанията.

При групите за "организирана омраза", отделна категория, Facebook твърди, че е свалила 4 млн. единици съдържание спрямо 4,7 млн. през първото тримесечие, съобщава Investor.bg.

В третата категория за реч на омразата компанията твърди, че значително е увеличила премахванията на подобни публикации от Facebook и от Instagram. По думите ѝ тя е свалила 3,3 млн. публикации с реч на омразата от Instagram през второто тримесечие, което е над три пъти повече спрямо предходното тримесечие, както и 22,5 млн. от Facebook, т.е. над два пъти повече от премахнатото през първото тримесечие.

Компанията посочва, че това се дължи на разширяването на ползването на няколко езика, включително испански, арабски и индонезийски.

Instagram е отстранил около 388 800 публикации с терористично съдържание, спрямо 440 600 през по-ранното тримесечие, но е свалил повече организирано съдържание с омраза през второто тримесечие – общо 266 хил. публикация спрямо 175 100 тримесечие по-рано.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК