Twitter също обмисля сделка за TikTok

Въпреки това Microsoft все още е приемана за лидер при евентуално сливане на компаниите

10.08.2020 | 12:36 Редактор: Виктория Гетова
Twitter също обмисля сделка за TikTok

Twitter е провела предварителни разговори за потенциално сливане с TikTok, популярната платформа за споделяне на видеа, която администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви за заплаха за националната сигурност заради китайската ѝ собственост, твърдят запознати източници, цитирани от Wall Street Journal.

Все още не е ясно дали Тръмп ще позволи сделка с TikTok, което би създало значителни предизвикателства. Сделката би включвала бизнеса на TikTok в САЩ, заявиха запознатите източници.

Microsoft преговаря от седмици със собственика на TikTok - базираната в Пекин ByteDance, като все още е приемана за лидер за евентуална сделка, отбелязват източниците. Twitter е много по-малка от Microsoft и може да изпита трудности за плащането на сделката, а софтуерният гигант има и преднина при преговорите.

Microsoft обяви в началото на август, че проучва възможностите за споразумение и че главният ѝ изпълнителен директор Сатя Надела вече е коментирал опциите с президента Тръмп. Компанията обяви, че преговаря за бизнеса на TikTok в САЩ, Австралия, Канада и Нова Зеландия.

По-рано Тръмп заяви, че TikTok трябва да намери купувач на операциите си в САЩ до 15 септември или ще ѝ бъде забранен достъпът в страната. В четвъртък Белият дом издаде забрана американски граждани да имат бизнес отношения с ByteDance.

Не е ясно каква ще бъде оценката на операциите в САЩ на TikTok, но прогнозите достигат десетки милиарди долари, което повдига въпроса дали  Twitter ще може да финансира подобна сделка. Пазарната капитализация на Twitter е около 29 млрд. долара, докато тази на Microsoft надхвърля 1,6 трлн. долара.

Twitter почти сигурно ще се нуждае от помощта на други инвеститори, ако иска да купи TikTok. Компанията има много по-ограничена финансова сила от тази на останалите големи технологични играчи, въпреки че има големи инвеститори зад гърба си като Silver Lake. Twitter започна да генерира устойчива печалба през последните няколко години, но отчете 1,23 млрд. загуба през последното тримесечие.

Още по темата четете на Bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК