Apple спечели съдебната битка срещу Брюксел за 13 млрд. евро

Облагането играе още по-важна роля след кризата с Ковид-19

15.07.2020 | 22:35 Редактор: Искра Ангелова
Apple спечели съдебната битка срещу Брюксел за 13 млрд. евро

Европейски съд отмени решението на Европейската комисия (ЕК) да поиска Apple да плати 13 млрд. евро неплатени данъци на Ирландия, пише CNBC.

През август 2016 г. ЕК заключи, че ирландското правителство е предоставило незаконни данъчни облекчения на Apple и ѝ нареди да възстанови сумата от 13 млрд. евро.

По това време Европейската комисия заяви, че Ирландия е позволила на Apple да плаща "значително по-малко данъци от други предприятия в продължение на много години", което означава, че американският гигант е имал право да плаща ефективна данъчна ставка на корпоративния данък от 1% върху европейската си печалба през 2003 г., която е спаднала до 0,005% през 2014 г.

Ирландското правителството и Apple решиха да обжалват решението на ЕК, като от компанията заявиха, че заповедта за връщането на данъци "противоречи на реалността и здравия разум".

Ирландия, Apple и Европейската комисия сега имат два месеца, за да решат дали искат да обжалват последното решение на съда и потенциално да насочат случая към най-големия трибунал в Европейския съюз, информира Investor.bg.

Случаят, включващ американски технологичен гигант, е особено важен и е ключова част от усилията на ЕС да се бори с данъчните измами в последните години. Той може да повлияе на начина, по който Брюксел се отнася с други компании във връзка с данъчното облагане.

Облагането играе още по-важна роля след кризата с Ковид-19. Тъй като много правителства увеличават разходите си, те ще търсят нови източници на приходи под формата на данъци.

В този контекст текат непрекъснати дебати дали Европейският съюз трябва да има собствен дигитален данък – такса за големите технологични гиганти, така че да се гарантира, че те плащат по-справедлив дял спрямо по-традиционните бизнеси.

Плановете на някои европейски държави, включително Испания, да облагат технологичните гиганти повече, се сблъскаха с недоволството на САЩ, които твърдят, че данъкът е дискриминационен спрямо местните фирми.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК