WhatsApp предупреждава за опити за измама с акаунти

За да се предпазят потребителите е нужно да не споделят SMS-и и данни за вход

01.06.2020 | 23:14 Редактор: Наталия Тотева
WhatsApp предупреждава за опити за измама с акаунти

Нова схема за измама дава достъп на измамници до акаунтите на потребителите на WhatsApp, информира "Форбс". Кражбата на профили е възможна заради обвързването на приложението с телефонни номера, както и съответното потвърждаване с SMS-и. 

За да влязат в акаунта на новото устройство, потребителите на WhatsApp трябва да въведат специален код, който получават чрез SMS. Точно от това се възползват измамниците.

Те пишат на потенциалната жертва съобщение, което гласи: "Моите SMS-и не работят, така че не мога да получа кода от WhatsApp. Помолих да изпратя парола до вашия номер, моля препратете ми я."

Кодът, който получава един потребител е необходим, за да влезе той в собствения си акаунт. Ако препрати данните от получения SMS, то измамниците ще имат достъп до профила и данните му.

При друга схема за измама се създават акаунти, като хората зад тях се представят за част от екипа на WhatsApp, пише "Монитор". Те настояват потребителите да им изпращат данните си за вход. WhatsApp припомни, че никога не изисква от потребителите да изпращат на някого лични данни или кодове за потвърждение.

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК