Зукърбърг: Болката ни напомня колко път има да извърви САЩ

В писмо до служителите си главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук осъди убийството на Джордж Флойд

01.06.2020 | 13:20 Редактор: Юлия Христова
Зукърбърг: Болката ни напомня колко път има да извърви САЩ

След като през последните дни редица мениджъри и изпълнителни директори на корпорации реагираха и публично коментираха разширяващото се насилие в САЩ след убийството на афроамериканец от полицай, сега и технологичните лидери вземат думата, пише investor.bg.

В писмо до служителите си главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук осъди убийството на Джордж Флойд и призова за създаването на "по-добър, по-справедлив свят за всички“.

"Не можем да имаме общество, което да празнува, освен ако не можем да гарантираме освобождаването от страха за всеки човек, който даде на тази страна своята любов, труд и живот", каза Кук.

Той признава също, че расовата несправедливост съществува в САЩ, включително в "нашата система на наказателно правосъдие“ и "в непропорционалния брой на заболяванията в общностите на чернокожите“, както и поради икономическото неравенство и различията в образователните възможности.

"Това болезнено минало съществува и днес - не само под формата на насилието, но и в ежедневното преживяване на дълбоко вкоренената дискриминация. Виждаме го в нашата система на наказателно правосъдие... Докато нашите закони се промениха, реалността е, че законово гарантираните защити все още не се прилагат универсално“, пише Кук.

"За всички наши колеги, които са наранени в момента, моля, знайте, че не сте сами и имаме ресурси, които да ви подкрепят. По-важно е от всякога да си говорим един с друг и да намерим изцеление за цялото ни общество“, пояснява още той.

Главният изпълнителен директор на Apple цитира и думите на Мартин Лутър Кинг: "Всяко общество има своите защитници на статуквото и своите братства на безразличните, които са прословути, че спят по време на революциите. Днес самото ни оцеляване зависи от способността ни да останем будни, да се приспособим към новите идеи, да бъдем бдителни и да се изправим пред предизвикателството на промяната“.

Писмото на Кук е публикувано часове, след като Apple затвори някои от своите американски магазини, тъй като протестите прераснаха в прояви на насилие през уикенда.

Часове по-късно реакция дойде и от главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг.

"Болката от последната седмица ни напомня колко път има да извърви страната ни, за да даде свобода на всеки човек - да живее с достойнство и мир. Това отново ни напомня, че насилието, с което чернокожите хора в Америка живеят днес, е част от дългата история на расизма и несправедливостта. Всички ние носим отговорност да създадем промяната“, пише той в постинг в социалната мрежа.

Мениджърът уверява, че компанията му застава редом до афроамериканската общност - и всички, които работят за справедливост в чест на Джордж Флойд, Бреона Тейлър, Ахмад Арбери и твърде много други, чиито имена няма да бъдат забравени.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК