Мит ли е вредното влияние на 5G мрежите върху здравето?

КРС издаде временни разрешения за ползване на радиочестотен спектър 3,4 GHz

20.05.2020 | 10:38 Редактор: Юлия Христова
Мит ли е вредното влияние на 5G мрежите върху здравето?

Петото поколение мобилни мрежи със сигурност е една от "горещите теми“, които се обсъждат в медиите и общественото пространство още преди старта на внедряването им. Редица европейски и световни организации продължават да правят проучвания за въздействието на 5G технологията върху здравето и околната среда.

Със заповед на министъра на здравеопазването у нас е създаден Експертен консултативен съвет, който проучва целият спектър нейонизиращи лъчения върху здравето. Националният център по обществено здраве и анализи също следи всички световни научни постижения относно въздействието на 5G технологията.

Опасна ли е 5G мрежата?

"По данни на Световната здравна организация (СЗО) по отношение на оценката на въздействието на технологията 5G, са проведени множество проучвания по отношение на наличието на неблагоприятно въздействие на електромагнитните полета върху здравето, но до момента не е установено неблагоприятно влияние върху здравето при експозиция на безжични технологии“, пише здравният министър Кирил Ананиев в писмен отговор от парламентарния контрол.

Заключенията са направени въз основа на изследвания върху целия радиочестотен спектър, а някои се отнасят до честотите, които трябва да се използват от 5G. До момента много от тях са завършени и не потвърждават вредни ефекти и рискове за здравето, предаде БГНЕС.

От здравното министерство припомнят още, че страната ни е с едно от най-рестриктивните законодателства в областта на микровълновите електромагнитни полета, което ще наложи на операторите и доставчиците на комуникационни услуги да въведат допълнителни мерки за внедряването на технологията, за да спазят всички изисквания.

Въпреки това обаче спекулациите по темата продължават. Чуват се дори и абсурдни твърдения, които обвързват 5G технологията с появата и разпространението на коронавируса.

На какъв етап е процесът по внедряване на 5G в България?

В България все още няма действащи 5G мрежи, информира министърът на транспорта и информационните технологии Росен Желязков. Комисията по регулиране на съобщенията обаче издаде временни разрешения за ползване на радиочестотен спектър 3,4 GHz, за да провеждат тестове трите големи мобилни оператори.

Към момента все още няма изградени и пуснати в експлоатация базови станции от пето поколение.

Защо светът преминава към тази технология?

5G e най-новото поколение мобилни мрежи, чието внедряване някои страни започнаха през 2019 г. Очаква се те да позволят използването на широк спектър от нови приложения – телемедицина, автономен транспорт, "интернет на нещата“ и други. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Венера Руменова
преди 3 години
Това е мнението на зантересованата индустрия, която предпочита да укрива истината, посочена още през 2015 г. от над 150 НЕЗАВИСИМИ УЧЕНИ СПЕЦИАЛИСТИ - вредите от ЕМП са доказани, регулаторните органи са корумпирани частни организации, хората не знаят дори за риска, за да се предпазят. Водещи учени и медици от цял свят посочват 10000 рецензирани научни изследвания, които показват вредите за здравето от радиочестотното излъчване: Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Иван Иванов
преди 3 години
"Шменти капели !"казал бате Бойко..... Сигнализирай за неуместен коментар