Мъск се закани, че Tesla напуска Калифорния

Американският пионер в областта на електрическите превозни средства заведе дело срещу местните власти

10.05.2020 | 12:24 Редактор: Юлия Христова
Мъск се закани, че Tesla напуска Калифорния

Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск реагира остро на съобщението от Калифорния, че на пионера на електромобилите все още не е позволено да стартира дейност в единствения му завод за автомобили в САЩ заради рисковете в рамките на коронавируса, пише investor.bg

Американският пионер в областта на електрическите превозни средства заведе дело срещу местните власти в Калифорния, тъй като производителят на електрически автомобили настояваше да поднови дейността на фабриката си във Фримонт в окръг Аламида, а главният изпълнителен директор Илън Мъск заплаши да премести централата и бъдещите програми на Tesla в Тексас или в Невада, съобщава Bloomberg.

Решението на Мъск е факт, след като здравният департамент на окръг Аламида, щата Калифорния, обяви, че производителят на автомобили не трябва да рестартира работата на завода си във Фримонт, тъй като остават в сила местните рестриктивни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса.

В същото време компанията посочи, че е разработила задълбочен план за връщане към работа, който включва онлайн видео обучение за персонала, разделени работни зони, проверка на температурата на служителите, изисквания за носене на защитно оборудване и строги протоколи за почистване и дезинфекция.

В своя блог Tesla заяви в събота, че решението на местните власти на окръг Аламида не оставя друг избор, освен компанията да предприеме правни действия, за да гарантира, че тя и нейните служители ще могат да се върнат на работа.

Още същия ден Tesla заведе дело срещу окръг Аламида във федералния съд в Сан Франциско, като нарече продължаващите ограничения "мощно заграбване на властта" на местно ниво, тъй като губернаторът на Калифорния обяви в четвъртък, че ще бъде разрешено на производителите в щата да отворят отново.

В заведената жалба компанията заяви, че решението на Аламида противоречи на федералната и калифорнийската конституция, както и на заповедта на губернатора на Калифорния.

Очаква се окръг Аламида да остане затворен до края на май, като до тогава ще може отвори врати само бизнесът от съществено значение.

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск използва Twitter, за да заплаши, че компанията ще премести "незабавно" централата и бъдещите си програми от окръг Аламида в щата Тексас или в щата Невада.

"Честно казано, това преля чашата. Сега Tesla ще премести своята централа и бъдещи си програми в Тексас/Невада. Дали въобще ще запазим производствената дейност на завода във Фримонт ще зависи от това как Tesla ще бъде третирана в бъдеще. Tesla е последният производител на автомобили, останал в Калифорния", написа Мъск в Twittet.

Заплахата за преместване на производството идва на етап, в който Tesla има за цел да увеличи производството във фабриката във Фримонт на своя спортен автомобил Model Y, което се очаква да генерира рекордно търсене и печалба.

Tesla има приблизително 20 000 служители в района на Залива, включително в централата в Пало Алто.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК