Над милиард устройства с Android ги грози риск от хакване 

Внимавайте със съмнителни SMS-и и архивирайте данните си

06.03.2020 | 23:03 Редактор: Ивет Арабова
Над милиард устройства с Android ги грози риск от хакване 

Повече от милиард устройства с Android са изложени на риск от хакване, защото вече не са защитени от актуализации за сигурност, съобщава Би Би Си.

Всеки, който използва телефон с Android, пуснат на пазара през 2012 г. или по-рано, трябва да бъде особено загрижен. По данните на Google, 42,1% от потребителите на Android  по целия свят са с операционна система версия 6.0 или по-стара.

Компютърният специалист Кейт Бивън каза, че мобилната индустрия трябва да върши по-добра работа, като предоставя подкрепа на клиентите, след като актуализациите за сигурност вече не са налични, предава БГНЕС.

Много е притеснително, че скъпите устройства с Android имат толкова кратък срок на годност, преди да загубят поддръжката за сигурност, оставяйки милиони потребители пред сериозен риск да станат жертва на хакери“.

Как да проверите дали телефонът ви е уязвим и какво да направите?

Ако устройството ви с Android е на повече от две години, проверете дали може да бъде актуализирано с по-нова версия на операционната система. Ако не можете да актуализирате, телефонът ви може да бъде застрашен от хакване. В такъв случай внимавайте за тегленето на приложения извън магазина на Google Play.

Също така внимавайте със съмнителни SMS или MMS съобщения. Архивирайте данните на поне две места (твърд диск и облачна у слуга). Инсталирайте мобилна антивирусна програма чрез приложение, но имайте предвид, че изборът е ограничен за по-стари телефони. 

Снимка: Bloomberg/David Paul Morris

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК