Facebook увеличава прозрачността в предизборната реклама

Кампанията е по повод президентския вот в САЩ през 2020 г.

29.08.2019 | 16:16 Редактор: Ралица Братанова
Facebook увеличава прозрачността в предизборната реклама

Американският технологичен гигант Facebook възнамерява да увеличи прозрачността си по отношение на предизборната реклама в навечерието на президентските избори в САЩ през 2020 г.

"Хората трябва да знаят кой се опитва да повлияе на техния избор, а рекламодателите не трябва да могат да прикриват кой плаща за рекламите", поясни компанията в сряда (местно време) в блога си в САЩ.

Facebook попадна под все по-голям натиск за подобряване на своята прозрачност след скандала около предполагаемата намеса на Русия в президентските избори през 2016 година, пише Investor.bg.

От средата на септември за рекламодателите в САЩ ще се прилагат по-строги правила за процеса на авторизация. Ако не се съобразят с новите правила до средата на октомври, рекламите им ще бъдат спрени, съобщи Facebook.

И в ЕС и България лицата или организациите, които рекламират в рамките на предизборни кампании, трябва да дадат т. нар. Disclaimer (договорната отговорност), която може да се види в съответната реклама. 

Това може да е според компанията "a не фразата, платена от "съдържа", тъй като тази бележка вече се използва от самия Facebook. 

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК