Facebook спря 350 акаунта в Саудитска Арабия заради "неавтентично поведение"

Страните в Близкия изток се насочват все повече към уебсайтовете за политическа пропаганда

02.08.2019 | 12:20 Редактор: Ралица Братанова
Facebook спря 350 акаунта в Саудитска Арабия заради

Facebook обяви, че е спряла над 350 акаунта и страници с около 1,4 млн. последователи - поредният такъв ход, който цели борба с "координираното неистинско поведение" в платформата

Освен това е и първата подобна дейност, която е свързана със саудитското правителство, предават от Ройтерс, цитирани от Investor.bg

"Правителството на Саудитска Арабия не знае за споменатите акаунти и няма представа защо те са свързвани с него", коментира Центърът за международни комуникации към правителството.

Страните в Близкия изток се насочват все повече към уебсайтове като Facebook, Twitter и YouTube, за да се опитват да влияят политически онлайн.

През миналата година Ройтерс описа с подробности подкрепена от Иран кампания, а Рияд беше обвинен в използването на същите тактики за нападането на местния си конкурент Катар и за разпространението на дезинформация след убийството на журналиста дисидент Джамал Кашоги.

Facebook обявява премахването на акаунтите заради "неавтентично поведение" по няколко пъти месечно, но изявления, които директно свързват подобно поведение с правителство, са рядкост.

Операцията е използвала фалшиви акаунти, които са публикували от името на жители на въпросните страни, а страниците са били създадени така, че да изглеждат като местни медии. Над 100 хил. долара са били похарчени от тези профили и страници за реклама, посочва още Facebook.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК