Panasonic отчете по-висок от очаквания спад на печалбата си

Търговската война влияе негативно на бизнеса на японската компания

31.07.2019 | 15:03 Редактор: Ралица Братанова
Panasonic отчете по-висок от очаквания спад на печалбата си

Японската компания Panasonic отчита по-голям от очаквания 44-процентен спад на оперативната печалба за първото тримесечие, след като търговската война между САЩ и Китай засегна търсенето на автомобилни компоненти и заводско оборудване в Китай.

Panasonic, екслузивен доставчик на батерийни клетки за Tesla, отчита оперативна печалба от 56,39 млрд. йени (519,68 млн. долара) за тримесечието от април до юни, което е под резултата от 99,96 млрд. йени година по-рано, пише Investor.bg.

Сумата е под консенсусната прогноза за 70,93 млрд. йени, дадена от осем анализатори и събрана от Refinitiv.

Panasonic запазва прогнозата за печалбата си за фискалната година, която завършва през март, до 300 млрд. йени спрямо консенсусна прогноза на 20 анализатори за 319,97 млрд. йени.

Бизнесът с автомобилни компоненти и заводско оборудване, които някога бяха смятани за следващите стълбове на печалбата след пренасочването от нискомаржовия бизнес потребителска електроника, остава слаб, след като инвестиционните разходи натежават, а търсенето в Китай се забавя.

Panasonic внимава повече за бъдещите разходи за растеж на производството на батериите на Tesla, като същевременно планира да създаде ново съвместно предприятие за батерии с Toyota Motor Corp.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК