Lancia с впечатляващ ръст на продажбите, изпревари Alfa Romeo

FCA е на път да се откаже от закриването на легендарната марка

25.07.2019 | 16:21 Редактор: Василена Василева
Lancia с впечатляващ ръст на продажбите, изпревари Alfa Romeo

Легендарната марка Lancia показва впечатляващ ръст на продажбите за първото полугодие на 2019 г., което може да се окаже решаващо за плановете на концерна FCA за нейното бъдеще. Нещо повече - Lancia продава повече нови автомобили от Alfa Romeo, съобщава Automotive News.

За първото полугодие продажбите на Lancia в Европа са скочили с 28%, докато тези на Alfa Romeo са паднали с 42%. Това показва, че решението на FCA да не закрива марката - нещо, за което се говори упорито през последните години, е напълно правилно. В момента Lancia е представена само на един пазар - в Италия, и само с един модел - Ypsilon, като за първите 6 месеца от него са пласирани 34 691 бойки.

Хечбекът Ypsilon е на пазара още от 2011 г., като FCA първоначално не планираше негов наследник заради липсата на достатъчно средства. Сега обаче това е на път да се промени и според последните информации такъв автомобил ще бъде представен още през 2020 г. Той ще бъде изграден на базата на новото поколение на FIAT 500, което също ще дебютира догодина.

В същото време продажбите на Alfa Romeo през първото полугодие са паднали с 42% - до 29 187 единици, като 14 500 от тях се падат на пазара в Италия. Марката предлага само два актуални модела - седана Giulia (5858 продажби, спад от 44%) и кросоувъра Stelvio (13 771 продажби, спад 18%). И двата автомобила са на пазара от 2016 г. и  въпреки положителните отзиви, които получиха, представянето им на пазара е доста слабо и те отстъпват на моделите на голямата германска тройка.

Снимкa: Lancia

Още информация за представянето на двете марки на пазара четете в AutoMedia.bg