Apple води преговори за закупуване на бизнеса с мобилни чипове на Intel

Производителят на iPhone може да плати над 1 млрд. долара за патенти

23.07.2019 | 22:48 Редактор: Василена Василева
Apple води преговори за закупуване на бизнеса с мобилни чипове на Intel

Американският технологичен производител Apple Inc. е в напреднали преговори за закупуване на бизнеса за чипове за смартфони на Intel, твърди Wall Street Journal, като се позовава на източници, запознати с въпроса. Това е ход, който ще даде тласък на опитите на производителя на iPhone да поеме контрола върху разработването на критичните компоненти, които захранват устройствата. 

Сделката, обхващаща портфейл от патенти и персонал на стойност 1 млрд. долара или повече, може да бъде постигната през следващата седмица, твърдят източниците,  ако се предположи, че преговорите няма да се разпадат.

Въпреки че потенциалната сделка за придобиването би била силно надценена, тя би била важна чисто стратегически и финансово. 

Тя ще даде на Apple достъп до инженерната дейност и талантите зад дългогодишния опит на Intel при разработването на модемни чипове за решаващото следващо поколение безжични технологии, известни като 5G, което потенциално би спестило цели години на разработка. Apple работи върху разработването на чипове за допълнително диференциране на устройствата си в световен мащаб, като притиска бизнеса на iPhone, който отдавна подкрепя значително резултатите на концерна. Той нае инженери, включително някои от Intel, и обяви планове за инженерингов офис с 1200 служители в Сан Диего.

Снимка: Reuters

Продължението на статията четете в Investor.bg!