Хакерската атака срещу Sony, извършена от хотел в Тайланд

08.12.2014 | 11:29
Хакерската атака срещу Sony, извършена от хотел в Тайланд

Хакерската атака на сървъра на американската компания Sony Pictures е била направена от една хотелска стая на хотел St. Regis в Банuок, съобщи Bloomberg, позовавайки се на собствен източник.

По данни от разследването, изтичането на информация е станало през деня на 2 декември, а вирусът, използван от хакерите бил свързан с IP адреса на един от тайландските университети.

Според експерти по киберсигурност новата атака прилича на работата на Dark Seoul, свързана според тях, със Северна Корея.

В резултат на хакерската атака са били откраднати лични данни на няколко десетки хиляди служители на компанията.

След инцидента в интернет се появиха няколко филми от Sony Pictures със свободен достъп, включително Ярост с Брад Бит и мюзикълът Ени.

Според експерти това е първата сериозна атака над американски корпоративни мрежи с използване на вирус, който ги изважда от строя.

ФБР, които водят разследването съставиха списък на страните, от които хакери биха могли да извършат атаката.

В списъка попада и Северна Корея.

Пхенян опроверга съобщението.

Северна Корея отхвърли обвиненията за хакерската атака срещу Sony Pictures Entertainment, но съобщи, че е възможно ударът да е бил нанесен от "поддръжници" на Пхенян.

Статия в държавната агенция KCNA съобщава, че Северна Корея е "призовала света" да я защити от предстоящата премиера на Sony на филма "Интервю", в който се разказва за заговор за убийството на севернокорейския лидер Кин Чен Ун.

Северна Корея го определи като "обявяване на война".

"Хакването на Sony Pictures може би е правилно действие от страна на поддръжници и симпатизанти на  Северна Корея в отговор на нейния призив", пише в статията, цитирана от Ройтерс.

В съобщението се казва още че "Пазителите на мира", досега неизвестна хакерска организация, която е поела отговорността на атаката е част "от поддръжниците и симпатизантите на Северна Корея по цял  свят".

Според Касперски вирусът, използван срещу Sony свързва атаката с хакването на саудитската компания Aramco и Южна Корея.

"Проверката, направена след атаката срещу Sony показва, че има връзка с извършителите на нападението над Aramco, Whois TEam, който порази 30 00 компютри с вируса Shamoon в момент на напрежение в отношенията между Саудитска Арабия и Иран", съобщава The Register.

 

Коментар от студиото на Bloomberg в Хонконг на Джон Доусън.


Пхенян опроверга обвиненията най-напред, а след това прехвърли отговорността върху група, която определи като "симпатизанти и поддръжници на севернокорейския режим", което е интересно.

Казаха - не сме ние, а най-вероятно някой от многобройните ни симпатизанти по света. Явно те са много!

Казаха още, че това, което е станало е може би заслужено. И освен това е "справедливо наказание" на несправедливостта.

Но нека да чуем как го съобщиха:

"Тази хакерска атака към американската компания Sony Pictures явно е справедлив акт от страна на нашите симпатизанти и поддръжници, които се отзоваха на нашия призив. Така проблемите, които изпитва Sony Pictures могат да се приемат само като справедливо наказание за несправедливото им отношение и дела", каза телевизионна говорителка - гласът на правителството.

Става  дума за филма "Интервю", със Сет Роугън, в ролятя на продуцента и Джеймз Франко в ролята на водещия. Те имат ТВ предаване, на което - във филма - Ким Чен Ун е голям фен. Те успяват да си издействат интервю със севернокорейския лидер, но ЦРУ ги вербува да го убият.

Това е сюжетът.

Това е комедия срещу Северна Корея. Но няма нищо смешно.

След новината, че Sony е бил хакнат и че са били откраднати данните на 47 000 служители, много холивудски звезди, сред които Силвестър Сталоун, стана ясно, че са ровили назад чак до 2000г - социални осигуровки, контакти, заплати и др. Всичко това е изнесено.

Междувременно гледанията на трейлъра на филма в YouTube са скочили 10 пъти в последната седмица.

Много добра реклама.

Трейлърът е гледан по 407 000 пъти на ден между 24 ноември и 3  декември.

И социалните медии полудяха по филма.

 

Значи има възможна връзка със Северна Корея, чрез групата Dark Seoul. Но за пръв път чуваме за мястото, от което е била извършена атаката.

Да, много интересно. Хакерите са били проследени до Банкок. И не просто Банкок, а петзвезден хотел в столицата на Тайланд.

Проследили са ги как са извършили нападението в 12:25 по обед тайландско време, на 2 декември. Дали е бил някой в стая, в обществената зона на хотела или някой е използвал дистанционно ресурс на хотела - не се знае.

Но е сигурно, че се случило там.

Тази група, Dark Seoul през 2013 удари банки в Южна Корея и медийни компании.

Най- голямата тревога в момента е киберсигурността.