Lookout снима крадеца на смартфона ви

13.11.2014 | 10:50
Lookout снима крадеца на смартфона ви

Да си представим, че някой като Гай Джонсън е решил да ми открадне телефона. Какво прави вашето приложение?

Първо, ако някой ви е откраднал телефона и иска да вземе данните ви, ще се опитат да въведат някоя разпространена парола. Например 1-2-3-4 или 0-0-0-0. Така че най-напред трябва да си смените тази парола.

Ако имате инсталиран lookout, ние се опитваме да разберем дали са ви откраднали телефона, дори още преди вие да сте го разбрали. Телефонът ще снима крадеца с камерата, разположена на предния панел и ще ви я изпрати по мейла.

 

Ако някой ми вземе телефона и се опита да извади сим-картата. Автоматично телефонът снима този, който го е отворил. Какво правите с тази снимка - можете да я пратите на полицията, нали? Мога ли да създам неприятности на Гай Джонсън?

Обикновено можете да направите две неща - ако е ваш колега, който иска да види какво има в телефона ви, ще си поговорите по-късно с него.

Доста хора изпращат снимките в полицията. Често се оказва, че тези лица са вече известни на полицията, действат в района. И може да ви намерят телефона, но като при това разбият цяла престъпна мрежа.

Това е невероятно средство в работата на полицията.

 

И в социалните медии предизвика бум. Например един крадец беше пуснат във Фейсбук. Колко души го видяха?

100 000 пъти беше видяна снимката му.

 

Какво друго прави Lookout? Не минава и седмица, без да имаме нова хакерска атака, някакъв вирус, който поразява потребителите. Как се променят нещата? Вече можем да правим транзакции през телефоните си. Имаме толкова много данни в тях.

Всичко. Вашият телефон е компютър. Повечето хора не разбират това. Но могат да правят всичко с тях, както с компютър.

С тази разлика, че го носите навсякъде със себе си. Той знае къде се намирате, има микрофон. Открихме, че киберпрестъпници използват това или за да изнудват хората за пари или да атакуват компании.

Има и законни приложения, които обаче могат да вземат повече данни за вас, отколкото вие сте склонни да дадете.

Повечето хора не могат да разберат какви данни са им взели и кои не са пипани.

Ние в lookout правим няколко неща. Ние даваме защита срещу лоши приложения, които могат да ви откраднат пари или данни. Имаме и средства, които могат да ви покажат дали има някаква рекламна мрежа или нещо друго на телефона ви, което може би взема от вас повече данни, отколкото искате.

Нашата работа е да ви позволим да си използвате телефона за бизнес или за развлечение без притеснения. Да не се тревожите за тези неща.

Ние всички работим. Аз мога да искам да имам достъп до Bloomberg, да получавам съобщенията си през телефона си, който ползвам и за лични цели. Как съчетавате това? Например мога да си проверя фейсбука, но и да проверя служебната поща. Има ли проблем? Работата ми може да не иска да имам толкова много  достъп от едно устройство.

Бизнесът може да ви позволи да правите всичко и навсякъде. Навлизането на мобилните устройства е изключително важен за компаниите. Преди време всички носеха своите блекбери. Сега съвсем малко хора ги използват.

Но все така е важно да имаш достъп до мейла си отвсякъде.

Проблемът е, че хората искат същият този телефон да им е и за лично ползване. Не искат да носят по два телефона.

Това създава доста голям проблем за сигурността. Докато в миналото ние не позволявахме на приложения да работят, дори изключвахме камерите на служебните телефони - повечето хора си спомнят.

Сега обаче трябва да позволиш на личните приложения да работят. Например Angry Birds  да са на служебния телефон с ценна корпоративна информация.

Ние открихме, че все повече компании търсят Lookout да реши проблемите със сигурността във фирмата. И това правим.

Имаме корпоративен продукт, който позволява на хората свободно да си използват телефоните, но и да защитава фирмените данни. Да ги пази от обикновени киберпрестъпници и от държавните тайни служби, които искат да следят корпоративните IP-та.

Вижде цялото интервю във видеото.