Арест на съдия в Русе

Съдия Николай Стефанов от Районния съд в Русе е задържан за подкуп

15.02.2015 | 18:04 Редактор: Димитър Абрашев
Арест на съдия в Русе

При спецакция на софийско подразделение на ДАНС с участието на прокурор от СГП към 15,30 ч. в събота, на 14 февруари 2015 бе задържан съдия от районния съд в Русе. До ареста на Николай Стефанов се стигнало след сигнал на адвоката и бивш районен прокурор Свилен Стефанов. 


 

Още по темата

Адвокат Стефанов твърди, че магистратът му поискал 1000 лева по дело за грабеж на трима непълнолетни които преди няколко дни ограбиха 34 лв. от свой връстник, за да могат те да се разминат само с пробация. В събота двамата се срещнали в колата на съдията, паркирана на улица „Тодор Александров"7 в Русе.

След разговора Николай Стефанов си тръгнал и бил задържан показно от агенти на националната сигурност.

Адвокатът заявил, че по време на разговора им той оставил плик в колата на магистрата. При извършения обиск на Николай Стефанов и на автомобила му плик и пари не били открити.

Адвокатът е уведомил за рекета МВР, откъдето препратили сигнала му към ДАНС. Операцията била планирана и осъществена изцяло от София.

Дори и председателят на Русенския районен съд Венцислав Василев не е знаел за случая.

„Случилото се е изключително неприятно. В максимална степен уврежда и без това разклатения имидж на съдебната система, или по-скоро липсата на такъв. Как да коментирам?“

На въпрос дали арестът е случайност по време на реформите в съдебната система, Венцеслав Василев отказа да коментира и каза, че не знае какво се е случило.

Задържаният Николай Стефанов е завършил право в Русенския университет /РУ/ и има 15-годишен стаж като младши съдия и съдия в наказателната колегия на Районния съд.

Той е и хоноруван асистент по наказателно право в Юридическия факултет на РУ.
Името на адв. Свилен Стефанов нашумя преди 7 г., когато беше принуден да подаде оставка по лични мотиви като прокурор в Районна прокуратура заради пиянски скандал в заведение. 

През октомври 2008 г. той беше арестуван за хулигански действия.  Случаят стигна до Висшия съдебен съвет, но Свилен Стефанов предпочете да избегне уволнението и подаде оставка след над 13 г. стаж в съдебната система.


Съдия Николай Стефанов е задържан за 72 часа и е откаран в София, където делото ще се гледа от софийска градска прокуратура.  Според чл. 302 от НК той ще бъде съден за квалифициран подкуп, а законът предвижда 2-8 г. затвор.

 

Вижте репортажа от Русе във видеото.

Още репортажи за правата ни следете в предаването Темида.