Русия вчера, днес и утре - 1 част на Boom&Bust 08.03.2015

Иво Христов, социолог и д-р Нено Димов, председател на Института за дясна политика

09.03.2015 | 12:12 Редактор: Дориана Ранкова
Русия вчера, днес и утре - 1 част на Boom&Bust 08.03.2015

Иво Христов, социолог и д-р Нено Димов, председател на Института за дясна политика в Boom & Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.


Социологът доц. Христов вижда разделението на русофили и русофоби е част от информационната война, която се води по темата Русия. Очевидно е, че се води масова война против Русия, коментира той. Но това не е идеологическа война, тук става дума за руските ресурси и икономически възможности и ако могат те да бъдат присвоени. Доц. Христов вижда обаче Русия като стъпка за друга цел - ликвидиране на Китай като алтернатива.


Санкциите, който ограничават търговията с Русия, бяха стартирани от САЩ по негово мнение, а само Германия за отминалата година търпи 10 млрд. евро преки загуби заради това. Въвеждането на санкциите, доц. Христов вижда и като ход за влошаване стандарта на живот на средния руснак, което би водело до социално недоволство, което би ескалирало и би довело до смяна на режима. Според социологът тази конфронтация ще отнеме десетилетия и никой не печели от това.


Д-р Нено Димов, председател на Института за дясна политика, пък вижда в основата на вижданията в Европа е свободата, нещо, което липсва в идеологията на Русия. Ако досега големината на държавата е определяла нейната мощ, то с появата на капитализма намалява силата на този фактор. Д-р Димов се съгласи с виждането, че Путин е пропазарен в сравнение с бившите управници на страната, но това той е наложил чрез поредица от войни (Украйна, Грузия, Чечня).


Предвид ограничените ресурси като видове стоки, които изнася страната, той добави, че Русия е далеч от капитализма, а по -скоро е в посткомунизъм. Именно затова имат нужда от пропаганда, смята д-р Димов, а политическите убийства са елемент от тази война. Според председателя на Института за дясна политика поведението на Русия е предпоставка за сериозен проблем в Европа.

 

Цялото интервю в студиото на Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров, може да видите в следващия видео материал: