Кой и защо създаде стената между българи и роми

Даниел Василев, икономист в ЕКИП Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията

22.06.2015 | 13:27 Редактор: Дориана Ранкова
Кой и защо създаде стената между българи и роми

Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията, коментира, че и в Гърмен и в Орландовци имаше опасения за твърде мащабни реакции, които бяха опровергани и всъщност не бяха толкова крайни, колкото се очакваше. Какво имаше и политическата страна, на това което се случва, така има и социален фундамент, който се натрупва от години, добави експертът, както и че това е проблем на Централна и Източна Европа. Една от причините ситуацията да не се изостря е, че влизането на България в ЕС отпуши гетата и те емигрираха от страната. Активирането на гетото и склонността към насилие не се срещаше преди, допълни той. Експертът добави и скептицизма си към универсалните икономически мерки, но на всяка цена трябва да има социални такива, които да се прилагат реално - като ограничения на ранна раждаемост.


Даниел Василев, икономист в ЕКИП, коментира, че отчасти проблемите с етническото напрежение се дължат на начина, по който държавата третира една определена група от много време насам - ромите, които подпомага. Налага се мнението, че те масово и системно паразитират на производствената класа, което не е в пълнота вярно, като цяло има насадено с времето на обществото. Икономистът обобщи, че те са различни, а не хомогенни като поведение. По повод усещането у хората че има беззаконие и, че за едни законите работят, а за други не, Василев коментира, че това е така основно на база относително трудното защитаването на частната собственост чрез закона, което създава спорове. Според икономиста най-простото нещо е да не се третират отделно и държавата да не мисли нови стратегии, а да бъдат оставени да търсят работа и развитие.

 

За решенията и има ли универсални мерки, както и могат ли да са контрапродуктивни те, повече в следващия видео материал:

Boom&Bust  с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров