Томов: България има нужда от стратегия в определени ниши, за да бъде ефективна икономиката

Александър Томов, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”

20.04.2015 | 17:25 Редактор: Дориана Ранкова
Томов: България има нужда от стратегия в определени ниши, за да бъде ефективна икономиката

Изоставането на българската икономика въпреки ревизираните данни за ръста на БВП, няма да спре, коментира Александър Томов в студиото на Boom&Bust. Изоставаме както като доходи, така и технологично.


Важно е да се доближим до европейските стандарти за инвестиране като радикална промяна в закона за насърчаване на инвестиции, именно те са на дъното.


Банковата система разклати доверието, а цялата истина все още не е разкрита и изводите не са направени, смята Томов. Той даде пример и с опита му в изготвяне на договори с чужди инвеститори, които не желаят там да е упоменато, че арбитражът е български. Задължителна е промяна в законовата рамка, допълни икономистът. Корупционните практики също отблъскват инвестициите.


Важно е у нас да има нишова стратегия, много малки държави са имали успех само при такава стратегия с голяма подкрепа на държавата, смята преподавателят в СУ. Ефектът за БВП би бил много голям. Държавата трябва да се намесва, когато бизнеса не може да функционира правилно, и обратното, ако бизнеса се движи правилно, държавата няма място. Но не трябва да се отхвърля ролята на държавата, смята Александър Томов.

 

Цялото интервю с Александър Томов в студиото на Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров, може да чуете в следващия видео материал: