К. Христова: Лобизмът не е и не може да се счита за корупционна практика

Катя Христова, политолог, в предаването Boom&Bust.

31.03.2015 | 20:26 Редактор: Мартин Илиев
К. Христова: Лобизмът не е и не може да се счита за корупционна практика

Това, което трябва да се случва в съвременната демокрация е да има равнопоставеност в представителството на всякакви интереси. Тази позиция застъпи политолога Катя Христова във втората част на разговора между нея и водещите на Boom&Bust  Владимир Сиркаров и Кузман Илиев. Дали някои групи ще имат финансовите средства да платят на лобист, за да съдейства за тяхната идея, е част от правилата за това всички останали да са наясно кой стои на масата. Истината е, че в общоевропейски план се правят опити да бъдат в максимална степен изчистени и прозрачни тези механизми.
Д-р Христова заяви още, че се надява това да не е единствения законопроект, а диалогът и дискусията по него да вървят в пакет с това какъв е ангажиментът на отсрещната страна, т.е на всички онези народни представители, за които всички ние очакваме да бъдат отчетни.
За кои дейности не може да се лобира?  И каква отговорност носи по сегашното законодателство лице, което извършва лобистка дейност? Отговорите на тези и още любопитни въпроси разберете във видеото от втората част на разговора.