Л. Петров: България трябва да отваря нови възможности пред бизнеса

Любен Петров, зам.-министър на икономиката, в шоуто за икономика и финанси Boom&Bust.

23.03.2015 | 19:36 Редактор: Мартин Илиев
Л. Петров: България трябва да отваря нови възможности пред бизнеса

Що е то "Индустриална зона"? И има ли почва у нас? С отговора на тези въпроси започна интересния разговор във втората част на Boom&Bust от 22.03.2015г. с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.  За да коментира тази важна, но рядко обсъждана тема, гост в студиото беше Любен Петров, заместник-министър на икономиката.


"Да, у нас има индустриална зона, и да, тя има почва у нас", категорично заяви зам.-министър Петров. Но веднага след това подчерта едно от основните предизвикателства пред тяхното развитие, а именно, че нормативната им уредба датира от далечната 1987 година и в нея още могат да се срещнат понятия като Народна Република България. И макар че указът, с който са уредени, неколкократно е променян и осъвременяван през новия век, то законодателството е тотално и драстично остаряло. Ето защо, според Любен Петров трябва повече да се говори по темата, и да се коментира промяната в законодателството. Още повече, че като държава членка на Европейския съюз, България трябва да търси и да отваря нови възможности пред бизнеса. Няма как ние да се конкурираме с нашите съседи, с югоизточна Европа и със света, докато стъпваме на толкова остаряла нормативна база.


Естествена стъпка в правилната посока, поясни зам.-министър Петров, е инициирането на приемане на изцяло нов Закон за индустриалните зони в България, както и на Закон за технологичните паркове. За тяхната реализация усилия впрягат, както Министерство на икономиката в лицето на министъра Божидар Лукарски и зам.-министър Петров, така и колегите им от Национална компания "Индустриални зони" АД.


В хода на разговора Любен Петров направи подробна дефиниция на понятието индустриална зона. Това е компактна зона, където се съсредоточават иновации, а държавата оказва своеобразна подкрепа под формата на инфраструктура, комуникации, средства за връзка, консултации. В много други държави в индустриалните зони действат огромни преференции, които в България за съжаления ги няма. Съседни на нас държави, които не са в Европейския съюз, осигуряват изключително добри условия. В Турция например инвеститорите в подобни зони са напълно освободени за период от 10 години от корпоративен данък и ДДС. Разбира се съществува риска едни подобни действия да попаднат под обхвата на забранените според европейското законодателство държавни помощи. Но една Румъния ни показва, че и в рамките на Европейския съюз има начини да се създадат благоприятни за инвестиции условия. И тук е ролята на министерство на икономиката да даде началото на дебат по темата. Според зам.-министър Петров то не трябва да посочи еднолично какво да се случи, а напротив решенията трябва да излязат като резултат от интензивен диалог с бизнеса и министерство на финансите.


Разберете още за актуалното състояния на индустриалните зони у нас, колко са разпознаваеми и кое би привлякло инвеститори в тях от първата част от разговора с зам.-министъра на икономиката Любен Петров.