Здравната система не може да се влошава повече, твърди експерт

Според Стефан Асенов тя не е недофинансирана, както твърдят мнозина

30.03.2014 | 19:17 Редактор: Елена Кирилова
Здравната система не може да се влошава повече, твърди експерт

“Системата на здравеопазването е изкривена и е достигнала своя критичен етап. Тя няма накъде повече да се влошава”, заяви в предаването Boom & Bust на Bulgaria On Air финансовият експерт Стефан Асенов.

Според него последното правителство, което е направило реформа в здравеопазването по системен начин, е било това на ОДС. Оттогава насам се работи “на парче”  и няма визионерство. 

Министерството на здравеопазването заедно с НЗОК разполага с най-голям бюджет на годишна база в страната, припомни експертът. Според него системата не е недофинансирана, както мнозина твърдят, а от нея изтичат средства на всички нива, без да е ясно къде точно отиват те. В резултат от това болниците не са добре оборудвани, лекарите не получават достатъчно добри възнаграждения, а пациентите са недоволни от получената услуга.

Той припомни, че преди около 2 години тогавашният министър на финансите Симеон Дянков позволи усвояването на резерва на НЗОК, така че парите бяха прехвърлени в общото перо. Проблемът е, че никой не знае къде са били изхарчени тези средства, а ако сега те бяга налични, последните сътресения в здравеопазването е можело да бъдат избегнати, коментира Асенов.

Според експерта един от ключовите проблеми на модела на здравеопазването в България е, че хората, които се осигуряват на максимум, получават еднакво лоша услуга с тези, които не плащат здравните си осигуровки.

“Проблемът не е толкова в модела, колкото в управлението на системата”, коментира Калоян Стайков, икономист в Института за пазарна икономика. Според него сигналът, че тя наистина не е добре управлявана е дошъл още през 2011 г., когато Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е започнала да превежда средства на Министерството на здравеопазването, защото то не е разполагало с достатъчно, за да работи добре.

Асенов е на мнение, че, за да има реформи, първо трябва да има политическа воля и смелост, както и да се избере подходящият момент за действие, защото всяка реформа е изключително болезнена за системата. Според Стайков пък е изключително важно преди да се стигне до реформа да се реши какъв модел на здравеопазване ще е добър за България.

Във връзка с монопола на НЗОК Стайков поясни, че, ако той е управляван добре, системата може да бъде невероятно ефективна, но държавното управление в България не е никак добро.

Асенов припомни, че през последните години са открити много частни многопрофилни болници и то в градове и общини, в които често няма нужда от тях. Според него разрешителните за това се изздават на субективен принцип.

“Не съм срещу частното здравеопазване, но има такива болници, които си позволяват да лекуват само по по-скъпи пътеки и да лекуват само по-скъпи заболявания”, заяви той.

“Предишните управляващи зачеркнаха напълно свободното здравно осигуряване и го превърнаха в свободно здравно застраховане”, коментира експертът. Той разкри, че смята, че в българското здравеопазване е необходим втори стълб в лицето на здравноосигурителни фондове.

Според него най-добрият сценарий е да се разбие монополът на НЗОК и да има няколко здравни каси. 2% от вноската ще могат да се превеждат към тези фондовете. По този начин Здравната каса ще предлага базов пакет услуги, докато при избор на болница, екип, лекар и консумативи, разходите ще се поемат от втория стълб.