fallback

Ще плащаме 10 пъти по-малко за трансгранични банкови преводи

Новият регламент влиза в сила от декември тази година

14.02.2019 | 21:26 Автор: Ралица Братанова

10 пъти по-ниски такси за трансгранични банкови преводи в евро ще плащаме след приетия днес нов регламент от Европейския парламент. Той беше одобрен с огромно мнозинство от 532 гласа "за“ и само 22 "против". 

Новите правила влизат от декември тази година. Ако досега сте искали да направите превод в евро в чужбина, за него е трябвало да заплатите такса средно от около 20 евро. След влизането в сила на новия регламент тази такса ще спадне до 2-3 евро на банков превод.

Досега съществуваше дискримнация между потребителите в страните от еврозоната и тези извън нея. 

Държавите в еврозоната се ползват от единна зона за еврови плащания и поради тази причина плащат изключително ниски таски. Статистиката показва, че в България банковите такси за трансгранични преводи са най-високи от целия Европейски съюз.

След влизането в сила на новите правила целта е таксата за трансгранични преводи да се уеднакви с таксата за превод в страната между две български банки например.

Другата цел на европейския регламент е да направи по-прозрачни разходите за превалутиране.

Ако плащаме с карта в чужбина или теглим пари от банкомат, на него вече ще се изписва информация за обменния курс, както и за допълнителните банкови такси, които ще трябва да платим. Досега те бяха неизвестни.

Според някои изчисления новите правила ще спестят разходи за един милиард лева.

Харесайте ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback