Франция готви нов проект за подсилване на европейската отбрана

Това обеща държавният глава Еманюел Макрон

27.08.2018 | 19:58 Редактор: Ивайло Николов
Франция готви нов проект за подсилване на европейската отбрана

Франция ще представи нов проект за подсилване на европейската отбрана през следващите седмици. Това обеща президентът Еманюел Макрон пред 250 френски дипломати в Елисейския дворец.

В традиционната реч, която продължи близо час и половина, френският държавен глава представи дипломатическите приоритети на страната си за следващата година. Макрон заяви, че се надява Брюксел и Лондон да стигнат до споразумение за отношенията си след Брекзит, но че опазването на единството на Европейския съюз е по-важно от близките връзки между Париж и Лондон.

Френският президент определи като "огромна грешка" евентуалното оставане на власт на Башар Асад в Сирия и не спести критиката си спрямо водените от американския президент Доналд Тръмп политики.


"Многостранната глобална система изживява тежка криза, която влияе върху цялата ни дипломатическа дейност, основно заради американската политика. Съмненията относно НАТО, едностранната и агресивна икономическа политика, която почти е довела до търговска война с Китай, Европа и други страни, изтеглянето от Парижкото споразумение за климата и от иранската ядрена сделка – примерите са многобройни. Партньорът, с когото Европа построи следвоенния ред, изглежда обръща гръб на общата ни история", заяви Макрон пред френските дипломати в Елисейския дворец.