Атина и Скопие подписаха договора за името на Македония!

До седмица се очаква ратификацията на документа от страна на югозападната ни съседка

17.06.2018 | 13:09 Редактор: Иван Берберов
Атина и Скопие подписаха договора за името на Македония!

Република Северна Македония - от днес това ще е новото име на Македония, след историческото споразумение, което днес подписаха Атина и Скопие на брега на Преспанското езеро.

Церемонията по подписването беше кратка, но ефективна. Македонският министър-председател Зоран Заев пристигна с лодка по езерото, който свързва Македония и Гърция. Договорът беше подписан в гръцкия град Псарадес. 

Веднага след подписването на договора Зоран Заев свали своята червена вратовръзка и я подари на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас. Преди време Алексис Ципрас заяви, че няма да носи вратовръзка докато кризата в Гърция не свърши.  

На събитието имаше редица международни гости. Подпис върху документа за смяната на името на югозападната ни съседка положи и специалният пратеник на ООН Матю Нимиц, който активно участва в решаването на спора на двете страни. Тъй като днес е и рожденият му ден, той заяви, че подписването е най-големият подарък, който може да си пожелае. 

Реакция имаше и от българския министър-председател. Бойко Борисов написа във Facebook, че поздравява премиерите на двете държави Алексис Ципрас и Зоран Заев, както и техните външни министри за, „важната храбра крачка, която заедно направиха днес. Договорът за името на Македония отваря пътя ѝ към Европейския съюз и НАТО“, заяви българският премиер. 

В свое изявление Зоран Заев благодари на съседните държави, намеквайки за помощта на България за решаването на този спор. Уви, споразумението не слага окончателен край на спора, тъй като то трябва да премине през дълга и сложна процедура. 

В Република Северна Македония след седмица трябва да се разгледа Закона за ратифицирането. Там предстои референдум. При успех на публичното допитване, договорът ще се предаде на Гърция за ратификация. След това ще започне процесът по отблокирането за интеграцията на Македония за ЕС и приемането ѝ в НАТО. 

В Средес вече започнаха протести, но заради засилените мерки за сигурност, те са изключително ограничени и малобройни. Подобни протести обещават и в Македония.