Исторически момент: Скопие и Атина подписват споразумението!

Едва след като западната ни съседка ратифицира документа, Гърция ще утвърди Договора за приятелство

16.06.2018 | 15:15 Редактор: Иван Берберов
Исторически момент: Скопие и Атина подписват споразумението!

Часове остават до подписването на историческото споразумение, решаващо 27-годишния спор между Атина и Скопие за името на Македония.

В този договор двете страни правят опит да решат дългогодишен спор. "Водени от стремежа за заздравяване на добрите съседски отношения в региона" , както е записано в принципите на документа.

Официалното име на втората по договора страна ще бъде "Република Северна Македония". Националността във втората страна по договора ще бъде македонец, гражданин на Северна Македония. Официалният език ще бъде македонски – така както е признат. Националният код ще бъде ND или NMK.

За прилагане на гореизброеното ще се грижи международна група, заедно с участието на Европейския съюз и съдействието на Организацията на Обединените нации. 

Тази група ще се създаде до 2019 година и ще има срок за работа три години. От своя страна Гърция обещава да не блокира кандидатурата за членство или членството на Северна Македония в Европейския съюз и НАТО.

До тогава обаче парламентът на Западната ни съседка трябва да ратифицира в кратки срокове този документ и да направи поправки в Конституцията. След това да уведоми Гърция, която чак тогава ще утвърди Договора за приятелство.