Русия и режимът на Асад твърдят: Химическа атака не е имало! Западът не вярва

Тази сутрин световните агенции съобщиха за нови ракетни удари срещу военни обекти в Сирия

17.04.2018 | 13:38 Редактор: Велислав Филипов
Русия и режимът на Асад твърдят: Химическа атака не е имало! Западът не вярва

Инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия ще бъдат допуснати утре до мястото на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума. Екипът е в Сирия от миналата събота, но до момента не е бил допуснат до населеното място. 

Режимът в Дамаск, както и Русия обявиха, че обвиненията за химическата атака са "постановка“ и удобно извинение за въздушните удари на Съединените щати и съюзниците им.

Казусът Сирия продължава да създава напрежение между Русия и Съединените щати. Този път поводът е разследването на предполагаемата химическа атака. Размяната на остри реплики дойде, след като Съединените щати обвиниха Русия, че предотвратява достъпа на международните инспектори на мястото, на което беше извършена предполагаема химическа атака, довела до бомбардировки в събота. 

Сирия и Русия продължават да отричат за осъществяването на каквато и да било химическа атака. Лекари в болниците в град Дума също твърдят – химическа атака не се е случвала. Британският премиер Тереза Мей и нейните съюзници обаче не са съгласни. 

Междувременно рано тази сутрин световните агенции съобщиха за нови ракетни удари срещу военни обекти на режима на Башар Асад. Според агенция "Ройтерс" са били атакувани летище "Думейр" в близост до столицата Дамаск и летище "Шайрат" в град Хомс.

Сирийските военни обаче опровергаха информация. Те потвърдиха, че противоракетната отбрана наистина се е задействала, но тревогата се е оказала фалшива.