Борисов от Лондон: Нужни са 30 млрд. евро за транспортните коридори на Западните Балкани

Заем от 700 млн. евро ще отпусне Европейската банка

26.02.2018 | 13:07 Редактор: Василена Василева
Борисов от Лондон: Нужни са 30 млрд. евро за транспортните коридори на Западните Балкани

Премиерът Бойко Борисов откри икономическия форум в Лондон заедно с президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти.

Основната мисия на този форум е инвеститори от цял свят да се запознаят с възможностите за развитие на бизнес на територията на Западните Балкани. 

И председателят на Европейската банка за възстановяване и развитие, и министър-председателят Бойко Борисов бяха уверени, че правилният път това да се случи е именно чрез интеграция, но преди това е необходимо изграждането на транспортна и дигитална свързаност. Това предаде специалният пратеник на Bulgaria ON AIR в Лондон Гергана Венкова.

Премиерът Борисов обясни пред инвеститорите, че за тази цел са необходими над 30 млрд. евро. Той се надява, че до четвъртък, когато приключи обиколката на председателя на Европеййската комисия Жан-Клод Юнкер из страните от Западните Балкани, ще стане ясно откъде ще бъдат намерени средствата.

Европейската банка за възстановяване и развитие пък ще отпусне заем от над 700 млн. евро именно за изграждане на подобни проекти.

По-късно премиерът Бойко Борисов ще се срещне и с финансовия министър на Великобритания Филип Хамънд.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)