Великобритания излиза от ЕС точно в 1 ч. сутринта на 30.03.2019 г.

За щастие на лондончани известният часовник "Биг Бен" отново ще отброява времето

10.11.2017 | 16:55 Редактор: Иван Берберов
Великобритания излиза от ЕС точно в  1 ч. сутринта на 30.03.2019 г.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз вече има точен час – 1 часа сутринта българско време на 30 март 2019 година. Това ще бъде добавено като поправка в законопроекта за Brexit. Въпреки това, Лондон получи повод за усмивка – камбаните на "Биг Бен" отново проехтяха по улиците на британската столица.

Точно в 9 часа сутринта, камбаненият звън на "Биг Бен" огласи улиците на Лондон след месеци мълчание и ще продължи да бие на всеки кръгъл час до 13 часа в неделя. 

С тази специална изненада за граждани и туристи британската столица посреща Деня на примирието, 11 ноември – датата, която маркира края на военните действия на Първата Световна война. Ден по-късно, Кралството отбелязва и Деня на паметта. 

15 тона – толкова тежи камбаната, превърнала се в неотлъчна част от британската столица. Нейната реставрация, както и тази на емблематичната кула "Елизабет", в която се помещава, ще продължи четири години. Въпреки дългото мълчание обаче, нейният глас все пак ще се чува при специални поводи.