ЕС удължава безвизовия режим за островните държави, посещавани от богаташи

Някои от тях имат и славата на данъчни убежища

06.11.2017 | 16:52 Редактор: Василена Василева
ЕС удължава безвизовия режим за островните държави, посещавани от богаташи

Европейският съюз ще сключи споразумения с няколко островни държави, използвани активно за почивка на богатите хора, които ще позволят удължаването на безвизовия престой на тях.

Земеделските министри от ЕС одобриха днес формално такива споразумения да се подпишат със Сейшелските острови, Мавриций, Бахамите, Барбадос, Антигуа и Барбуда, както и с островите Св. Китс и Невис в Тихия океан.

Споразуменията ще позволят безвизово пътуване на европейските граждани до тези държави да бъде 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период. Досега краткосрочните визити бяха до 60 дни в рамките на 3 месеца след датата на първото влизане. За последващи пътувания се налагаше да се иска виза.

Островните държави, пръснати в Атлантическия, Индийския и Тихия океан, са известни предимно като дестинации за почивки на по-състоятелни хора. Някои от тях имат и славата на данъчни убежища, където офшорни фирми позволяват на богатите да си спестяват част от дължимите данъци.

Мотивите за промяната е да се облекчи изчисляването на престоя на европейски граждани, както и „да се улеснят контактите между хората“.

Преговорите с шестте държави продължиха близо 2 години и сега остава само да бъдат парафирани промените, които ще влязат в сила незабавно.

За гражданите на Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, които са част от Шенгенското пространство, макар да не са в ЕС, новите правила за пътуване ще започнат да действат 6 месеца по-късно.

Oще новини четете в Dnes.bg

Снимка: Pixabay