Разкриха сексскандали в Европейската комисия и парламент

Въпреки оплакванията на жертвите, властите в Брюксел не дали адекватен отговор

25.10.2017 | 14:30 Редактор: Иван Берберов
Разкриха сексскандали в Европейската комисия и парламент

Разкритията за сексуални посегателства достигнаха вратите и на европейските институции. Няколко световни медии публикуваха разкази на мъже и жени, станали жертва на сексуално насилие в Европейския парламент и Европейската комисия. Сериозността на обвиненията предизвика официална реакция на депутатите в Страсбург. Днес следобед те ще обсъдят проблема по време на редовната си сесия.

"Европейският парламент – гнездо на сексуалното насилие" - заглавието е на авторитетния британски вестник "Таймс". То разказва за поне десетина жени, станали жертва на опипване, дебнене и неприлични коментари. 

Всички те обвинят за това евродепутати. Повечето отжертвите признават, че не са подали оплакване. От страх да не загубят работата си и заради така създалата се "култура на мълчанието". 

За най-лошите тайни на Брюксел пише и "Политико", позовавайки се на разказите на десетки жени и шестима мъже. Сред обвиненията има такива за изнасилване, за снимане на колега без негово знание, за назначаване на работа в замяна на секс, както и за предлагане на сексуални услуги в замяна на законодателни инициативи. 

Според свидетелските разкази дори тези, подали оплакване, не са получили адекватен отговор. Асистентка на евродепутат е била помолена да не сигнализира в полицията. Други признават, че не знаят към кого да се обърнат. 

В понеделник председателят на Европейския парламент заяви, че в институцията не е получена нито една жалба. При все това сигналът е взет насериозно. Днес депутатите ще обсъдят резолюция за борба със сексуалното насилие в европейските институции.