Сбогом, Хю! Почина създателят на Playboy

Той е починал от естествена смърт на 91-годишна възраст

28.09.2017 | 13:28 Редактор: Мария Аладжова
Сбогом, Хю! Почина създателят на Playboy

На 91-годишна възраст почина бащата на "Плейбой" - Хю Хефнър. Той се превърна в символ на сексуалната революция и разкрепостения начин на живот. 

Хефнър стои зад някои от най-значимите социални и културни движения на нашето време - защита на свободата на словото, гражданските права и сексуалната свобода. Той е автор на една от най-разпознаваемите и трайни марки в историята - "Плейбой". 

Хефнър скандализира обществото през 60-те години с появата на еротичното списание, разбивайки табуто за сексуалността. Първият брой излиза през 1953 година, а на корицата е Мерилин Монро. И оттогава се превръща в абсолютен хит. 

Списанието дава пoпyляpнocт нa peдицa жeни, няĸoи oт ĸoитo впocлeдcтвиe ce пpeвръщат в ceĸccимвoли. Освен с красавиците на кориците, "Плейбой" става известен и с проницателните статии и интервюта с известни обществени фигури. 

В най-силните си години "Плейбой" достига тираж от 7 милиона. През последните години обаче то се бореше с трудната конкуренция от страна на безплатната онлайн порнография. За кратък период от средата на 2016 година до началото на тази списанието експериментира като избягваше голотата. Но заради спад в продажбите бързо се върна към предишния си облик. 

"Плейбой" превръща Хефнър в мултимилионер. Той създава бизнес-империя, която включва казина и нощни клубове. Известен е с бохемския си начин на живот и връзките си с модели на Playboy. 

Преди няколко години в интервю за CNN Хефнър потвърди, че се чувства млад. Той има три брака зад гърба си. Последната му съпруга Кристал Харис е с 60-години по-млада от него.