Ники Хейли: Пхенян иска война!

Северна Корея се готви за нова провокация

05.09.2017 | 15:15 Редактор: Мария Аладжова
Ники Хейли: Пхенян иска война!

Северна Корея е транспортирала междуконтинентална балистична ракета към западното си крайбрежие, съобщават южнокорейски медии, цитирайки източници от разузнаването.

Това става ден, след като Пхенян заяви, че е извършил успешен опит с водородна бомба. Северна Корея "си проси войната", предупреди постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли.

Хейли бе категорична, че Вашингтон не търси война, включително със Северна Корея. Тя обаче заяви, че търпението на САЩ не е безгранично. По време на извънредното заседание на Съвета за сигурност Хейли отхвърли предложението на Русия и Китай, предвиждащо спиране на ракетните и ядрени опити на Северна Корея в замяна на прекратяването на мащабните учения на САЩ и Южна Корея.

Междувременно Сеул алармира, че Пхенян се подготвя за нова провокация с изстрелване на междуконтинентална балистична ракета.

Военен източник, цитиран от южнокорейски медии, твърди, че на сателитни снимки се вижда как Северна Корея транспортира новата към западното си крайбрежие.

Само преди дни Северна Корея изстреля балистична ракета със среден обсег. Тя прелетя над Япония преди да се разбие в океана.