Пхенян провокира ООН с ракета над Япония

Токио не е претърпял поражения, но обяви този акт като най-сериозната заплаха някога за държавата

29.08.2017 | 15:01 Редактор: Иван Берберов
Пхенян провокира ООН с ракета над Япония

Пхенян изстреля ракета, която прелетя над северната част на Япония. По настояване на Токио днес Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание.

Ракетата е била изстреляна от полигон край Пхенян. Към момента няма потвърждение от какъв тип е бил снарядът. Предполага се, че е с далечен обсег. Тя се е разпаднала на три части и е паднала във водите на Тихия океан, на около 1200 километра източно от нос Еримо на японския остров Хокайдо. 

Японските власти веднага предупредиха населението на шест префектури да вземе предпазни мерки. Япония определи поредния ракетен опит на Пхенян като безпрецедентна заплаха въпреки, че японските военни не са направили опит да свалят ракетата.

"Към момента не можем да кажем, че отломки от ракетата са паднали на наша територия. няма данни и за нанесени щети по самолети или кораби в нашето въздушно и морско пространство. Този ракетен опит обаче е най-голямата и сериозна заплаха, с която се е сблъскала нашата страна", заяви главният секретар на японския кабинет Йошихиде Суга.

Ракетният тест на Пхенян идва само ден, след като Япония и САЩ започнаха съвместни военни учения на остров Хокайдо. Вашингтон твърдо подкрепи съюзника си Токио и обеща да окаже допълнителен натиск върху Северна Корея.