Скандалът с опасните яйца в Белгия и Германия се разраства

Затворени яйцеферми, евтаназирани кокошки и милиони унищожени яйца

09.08.2017 | 15:30 Редактор: Иван Берберов
Скандалът с опасните яйца в Белгия и Германия се разраства

Разраства се скандалът със заразените с опасен инсектицид яйца, които бяха открити в германски супермаркет. 

Регионални министри в германската област Долна Саксония призоваха правителството да подходи сериозно към създалата се ситуация. Бизнесът пък се опасява, че продължаващите проверки на яйцеферми ще имат сериозни икономическите последици за тях.

Разследването на заразата продължава. В Долна Саксония, която граничи с Холандия, вече са затворени пет яйцеферми. Въпреки че проблемът там изглежда овладян, регионалният министър на земеделието Кристиан Мейер изказа притесненията си. 

"Води се федерално разследване, което не мога да коментирам в момента. Но факта, че пета компания беше затворена е плашещ. Трябва да допуснем, че поне 16 милиона заразени яйца вече са продадени и консумирани. Бяхме уведомени, че белгийските власти подозират, че забраненият пестицид е в обръщение от юни насам", заяви той.

Опасният химикал е идентифициран като фипронил – пестицид, използван за обезпаразитяване на домашни любимци. При високи нива на консумация от човек, обаче, може да доведе до увреждане на органите, заради което е забранен в хранителната индустрия. 

Скандалът предизвика притеснение при производителите, като много белгийски фермери се опасяват, че проблемът сериозно може да навреди на икономиката.

На някои от собствениците на затворените ферми се е налагало да евтаназират кокошките си и да унищожат цялата си продукция, разказа белгийският фермер Пол Гийнс.

Търговски вериги в няколко европейски държави бяха принудени да изтеглят от обръщение милиони яйца. Европейската комисия все още не е установила дали Белгия е направила нарушение, като не е съобщила за проблема по-рано.