Британците решават кой ще поеме Oстрова при Brexit

Тереза Мей свика предсрочни парламентарни избори с надеждата да увеличи мнозинството на своята партия

08.06.2017 | 12:45 Редактор: Василена Василева
Британците решават кой ще поеме Oстрова при Brexit

Британците гласуват днес на предсрочни парламентарни избори, които министър-председателят Тереза Мей свика с надеждата да увеличи мнозинството на своята Консервативна партия и да засили позициите си в предстоящите преговори за Brexit. На фона на страха от тероризъм и серията атентати oколо 30 милиона избиратели от 65-милионна Великобритания ще гласуват за общо 3303 кандидати за 650-те места в Камарата на общините.

Изборният ден започна в 7 часа местно време, когато 40 хиляди избирателни секции отвориха врати, за да посрещнат първите си гласоподаватели. Пред някои от тях, основно в Лондон, се извиха опашки от желаещи да упражнят правото си на глас.

Част от британците пък предпочетоха да пуснат бюлетина по пощата. Повечето секции са в училища, общински центрове, религиозни зали, но също така може да се гласува в бирарии, училищни автобуси и на други места. 

Изборният ден ще продължи до 22 часа местно време, а окончателните резултати от вота се очакват утре следобед. Британците трябва да изберат 650 членове на Камарата на общините, долната камара на парламента, като за мнозинство са необходими 326 депутати. 

Мей свика тези избори три години преди края на мандата на досегашния парламент и по-малко от година, откакто дойде на власт след референдума за излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Начело на сондажите, консерваторите на Мей са привърженици на т.нар. "твърд Brexit", в който британците няма да правят отстъпки пред европейските си партньори. Те искат най-вече да ограничат имиграцията на острова от страните от ЕС.