Денят на труда с арести и протести

Напрежението в Аржентина и Турция ескалира

01.05.2017 | 14:40 Редактор: Иван Берберов
Денят на труда с арести и протести

Десетки страни по света също отбелязват Международния ден на труда и работническата солидарност. Празникът се почита с организирани прояви. 

Масови арести и сблъсъци обаче белязаха Деня на труда в Истанбул. Властите задържаха десетки демонстранти по време на антиправителствен протест на площад Таксим – символ на турското недоволство през годините. 

Полицията в Истанбул затегна мерките за сигурност. Над 30 хил. полицаи са мобилизирани за планираните днес шествия в града.

А в Аржентина възрастни жени с бели забрадки поведоха многохилядното шествие към емблематичния площад "Пласа де Майо" в Буенос Айрес. Именно днес – па 1 май правозащитната група "Бабите на Пласа де Майо" отбелязва 40-тата си годишнина от първия организиран от тях протест срещу репресиите на военната диктатура в Аржентина.

Всичко започва, когато група от 14 жени се събират пред сградата на правителството с искане за информация за изчезналите им деца. 

През годините организацията успява да разкрие идентичността на над 120 деца на изчезнали по време на режима хора, които са отвлечени от представители на диктатурата. 

Днес хиляди правозащитни активисти, музиканти и обикновени граждани, се присъединиха към шествието в знак на солидарност с възрастните жени. 

Диктаторският режим, наричан "Мръсната война", периода от 1976 г. до 1983 г., когато южноамериканската република бе под властта на военна хунта. Периодът е белязан от убийството на над 30 хил. души, повечето политически активисти.

Вижте още!