Сблъсъци между политически опоненти, щурм в парламента, над 100 ранени в Македония

Засиленото полицейско присъствие и отцепеният район около НС в Скопие потвърждават притесненията от протестите в страната

28.04.2017 | 13:35 Редактор: Жанета Нейкова
Сблъсъци между политически опоненти, щурм в парламента, над 100 ранени в Македония

Над 100 ранени, сред които политици, полицаи и граждани - това е равносметката от снощните размирици в Скопие. Недоволни граждани щурмуваха сградата на парламента след избора на албанец за председател.

Пореден тежък сблъсък между двамата основни политически опоненти в Македония. Така може да определим случващото се в страната. 

От една страна застава Никола Груевски, човек, който доскоро имаше пълната власт в страната и, който не успя да спечели достатъчно доверието на хората в Македония, за да управлява сам страната. 

От другата стои Зоран Заев - вечният опонент, който сега иска властта на всяка цена, дори ако трябва и с коалиция с албанските партии и евентуални компромиси, които трябва да бъдат направени към албанците.

Пореден пример за това са събитията, които се разиграха късно снощи в Скопие и фактът, че правителството направи шеф на парламента албанец, който поздрави македонците на албански език. 

Така се стигна до ескалация на напрежението и щурм в сградата на Народното събрание. 

Преди броени минути цялото пространство около сградата на НС беше отцепено, защото властите очакват нов подобен процес, който да се случи тази вечер.

В официалната си позиция Зоран Заев заяви, че направената вчера стъпка за издигане на шеф на Народното събрание на човек от албански произход е демонстрация колко демократична държава е Македония. 

В същото време Никола Груевски заяви, че това е крачка назад и народът няма да допусне това да продължава да се случва. 

Поредно доказателство колко се притесняват всички от протестите в страната е засиленото полицейско присъствие и огромният периметър, който е отцепен и в този момент около сградата на парламента.