Европа и САЩ осъдиха щурма в Македония

Брюксел призова македонския президент да даде мандат на Социалдемократите за сформиране на правителство

28.04.2017 | 12:20 Редактор: Мария Аладжова
Европа и САЩ осъдиха щурма в Македония

Съседите на Македония, както и представители на Европейския съюз и Съединените щати, осъдиха насилието в парламента и призоваха за диалог.

Брюксел призова македонския президент да уважи резултата от изборите през декември и да даде мандат на Социалдемократите за сформиране на правителство. 

Върховният представител на Европейския съюз за външните работи и сигурността призова за спокойствие и сдържаност. Федерика Могерини публикува общо становище с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. 

От посолството на САЩ в Македония определиха насилието като неприемливо за едно демократично общество. Вашингтон обяви, че признава избрания вчера Талат ДжафЕри за законен председател на парламента и редом с Брюксел изрази готовност да работи с него. 

Германското външно министерство призова за спиране на насилието. В същия дух е и реакцията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

От албанското външно министерство настояха органите на реда в Македония да се активизират, за да осигурят безопасността, както на гражданите, така и на депутатите. 
Президентът на Косово Хашим Тачи призова македонците да не се поддават на провокации. Атина изрази безпокойство от тежката политическа криза, към която се насочва съседката ѝ, и призова политическите опоненти да демонстрират дух на сътрудничество и компромис.