България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: България трябва да има позиция за Македония!

Югозападната ни съседна се е разпаднала политически, единодушни бяха социологът Първан Симеонов и професор Михаил Константинов

28.04.2017 | 09:22 Редактор: Иван Берберов
Политолози: България трябва да има позиция за Македония!

Македония е част от новата история на България. Мнението, че това е един народ в две държави, постепенно отшумява. Това виждане се промени. В момента политическото положение в Македония е толкова възпалено, защото ферментира националното им съзнание. Ако за Гърция и Турция можем да си премълчим, тук вече ние трябва да излезем с позиция, настоя в студиото на "България сутрин" политологът и изпълнителен директор на "Галъб Интернешънъл" Първан Симеонов.

Според другия гост в студиото професор Михаил Константинов, експерт по изборни системи, трябва да помислим за интересите на македонците с българско самосъзнание и гражданство.

"Македония се намира в трагедия от грешки. Трябва да се погрижим за нашите българи там. Но трябва да има буферна зона между нас и Албания. Европа, в момента, не е съгласна да променя границите на държавите, но югозападната ни съседка се е разпаднала политически", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Гостите бяха единодушни, че гражданска война в Македония е напълно вероятна. 

И добавиха, че бъдещият кабинет "Борисов 3" ще е изправен пред трудната задача със справянето с напрежението по западната и по южната ни граница.

Вижте още!