fallback

След референдума в Турция: Меркел иска "уважителен диалог"

В неделя Ердоган спечели най-трудната, но и най-ценната си победа

17.04.2017 | 15:05 Автор: Иван Берберов

Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел призова в понеделник турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган за "уважителен диалог“ в страната след победата на референдума за предоставянето на повече правомощия на президента, предаде "Фокус", цитирани от Dnes.bg.

"Германското правителство очаква от турските управляващи сега да търсят уважителен диалог с политическите и обществени сили в страната след тази трудна предизборна кампания“, се казва в съвместно изявление на канцлера Ангела Меркел и външния министър на Берлин Зигмар Габриел.

В неделя, на 7-ия референдум в историята на Турската република от 1923 г. насам, Ердоган спечели най-трудната, но и най-ценната си победа в своята 15-годишна възходяща политическа кариера.

Трудна - защото до последния момент, особено в големите метрополии, гласовете "за" и "против" бяха почти наравно и сподвижниците му спечелиха почти на косъм.

А най-ценната - защото като президент с големи правомощия, каквито са включени в одобрената вече конституция, той ще удовлетвори стремежа си да остави трайна следа в историята на Турция по подобие на основателя на светската турска република Мустафа Кемал Ататюрк, на когото се позовава, когато критиците го обвиняват, че е диктатор.

Одобрените промени на референдума ще разширят правомощията на Ердоган за преминаване на Турция от парламентарна към президентска република. Но това ще стане след две години, след изборите, насрочени за 3 ноември 2019 г., на които ще се избират заедно президент и парламент.

fallback
Още от Свят
fallback